Gå til indhold

Når børn er pårørende til en person med diabetes

Det kan være en ekstra opgave at være nærmeste pårørende, hvis man er barn til en mor eller far med diabetes.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Børn som pårørende kan let blive oversete

Børn som pårørende kan let blive oversete. Og børn med kroniske syge forældre kan have en dårligere trivsel. Det er derfor vigtigt, at du som forælder har øje for, hvordan diabetes påvirker dit barn. 

Børn ved, hvad der foregår omkring dem. De opfanger stemninger, følelser og dagsordener. Det er ret smart, at de gør det, for det hjælper dem til at overleve. Det betyder også, at der ikke er meget, du kan skjule for dem.

 

Tal med dit barn - men ikke om alt

Derfor er mit budskab til dig enkelt. Tal med dit barn om, hvad der sker, og hvorfor det sker. I skal tale sammen på et niveau, hvor dit barn kan være med – alt afhængigt af hvor gammel han eller hun er. Du skal snakke i et sprog, som dit barn forstår. Der er en fin balance mellem at fortælle hele sandheden – eller at sige det, som det er, men hvor du ikke fortæller om sygdommen i detaljer.

Dit barn behøver ikke vide alt om for eksempel senkomplikationer. Dit barns hjerne er nemlig ikke udviklet til at bearbejde informationer af den karakter.

Hvis du ikke siger noget, kan dit barn måske forestille sig ting, som ikke er der. Eller dit barn misforstår, hvordan tingene hænger sammen, eller ser farer, som ikke er tilstede.

 

Svære følelser er ikke farlige

Et eksempel kan være, hvis dit barn kigger på, imens du tager insulin. Dit barn kan gøre sig mange forestillinger, hvis du ikke sætter ord på. Du kan derfor fortælle, hvorfor du tager insulin, og hvad det hjælper dig med.

Du kan også fortælle, hvordan det føles at måle blodsukker. Hvis du føler ubehag eller var lidt bange for det i starten, kan du også fint sige det. Svære følelser er ikke farlige, og det er rigtig godt at vise dit barn det.

 

Find ro i, at du gør dit bedste

Alle situationer er forskellige, og alle børn er forskellige. Nogle børn spørger en hel masse, mens andre holder sig mere tilbage. Og det kan være en svær balance at fortælle om diabetes uden at fortælle det hele.

Husk på, at du som forælder ikke kan være fantastisk til alt – hver dag. Vi gør vores bedste, og må forsøge at finde ro i, at det er godt nok. Tal med din diabetesbehandler, hvis du har brug for at dele dine tanker om at være forælder med diabetes.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.