Gå til indhold

Når du bekymrer dig om diabetes

Bekymringer er noget, vi alle sammen har – hver eneste dag. Bekymringer er ikke bare dårlige, selvom de ikke er så rare. De kan nemlig være med til at sørge for, at du er over dine ting og passer godt på dig selv.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Bekymringer er ikke bare dårlige

Med diabetes følger ofte endnu flere bekymringer. Mange af dem kan du heldigvis selv gøre noget ved, mens der er andre, du skal lære at leve med.

 

Er du konstant bekymret?

Det er helt normalt, hvis du bekymrer dig om diabetes ind imellem. Det kan være bekymringer om dit blodsukker, fremtiden med diabetes eller om du gør det godt nok.

Er du bekymret over et blodsukker, kan du ofte hurtigt gøre noget ved det. Mange oplever, at hvis de har styr på deres blodsukker, så er bekymringerne ofte også færre.

Bekymringer for følgesygdomme eller senkomplikationer fylder for mange personer med diabetes. Det er vigtigt at sige, at risikoen for at få følgesygdomme er markant mindre end for få år tilbage, og der er rigtig meget, du selv kan gøre. Men ingen af os har 100 % kontrol over, om vi bliver ramt af sygdom. Uanset hvor sundt vi lever.

Bekymringer om fremtiden eller over ting, som du ikke selv har kontrol over, kan nogle gange vokse sig store. Hvis du oplever, at du ofte eller konstant er bekymret, kan det godt overskygge det gode i livet. Men bekymringer kan du rent faktisk gøre noget ved.

 

Det kan du selv gøre

  • Lav en liste over dine bekymringer – store og små. Læg derefter planer for, hvordan du kan nå i mål med de ting, som du faktisk godt kan ændre på.
  • Er der noget, du er i tvivl om med diabetes, skal du søge rådgivning hos dine diabetesbehandlere. Konkret viden om diabetes og hvad du selv kan gøre, kan ofte fjerne nogle unødvendige bekymringer.
  • Prøv at dosere dine bekymringer. Sæt et bestemt tidsrum af hver dag, hvor du tænker på det, der bekymrer dig. Hold derefter "fri" ved at lave noget rart eller spændende, som kan fange din opmærksomhed.
  • Husk på, at din hjerne er skabt til at bekymre sig for at passe på dig. Men husk også på, at tanker netop er tanker og ikke nødvendigvis virkelighed.
  • Det, du ikke kan ændre på, er du nødt til at forsøge at acceptere hen ad vejen. Det kan være svært og det kan tage tid.
  • Forsøg at være åben om dine bekymringer. Når du taler med andre om dem, bliver de tit nemmere at bære. At tale om det, der gør dig urolig, er også med til at sætte tankerne lidt i system og gøre det hele lidt nemmere at overskue.
  • Søg hjælp hos en psykolog, hvis dine bekymringer bliver ved med at fylde for meget.

 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.