Gå til indhold

Diabetes og depression

Personer med diabetes har dog en større risiko end andre. Har du diabetes og en depression, kan det betyde, at dit overskud til at passe diabetes bliver mindre.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Alle kan blive ramt af en depression

Nogle oplever, at de ikke har overskud til at holde fast i de gode vaner med sund mad og bevægelse, at de ikke får målt deres blodsukre, eller at de glemmer aftaler med deres diabetesbehandlere.

Det er derfor vigtigt, at du kender symptomerne på depression, hvor du skal søge hjælp, og hvad du selv kan gøre.  

 

De 3 kernesymptomer på depression

  • 1.Nedtrykthed, hvor du føler dig ked af det, nedtrykt og trist.
  • 2.Nedsat lyst og interesse, hvor du ikke rigtigt har lyst til noget, og du har svært ved at glæde dig over noget. 
  • 3.Nedsat energi eller øget trætbarhed, hvor du hurtigt bliver træt, kan overkomme mindre og har sværere ved at tage dig sammen til at få tingene gjort. 

 

Andre symptomer på depression kan være, at din søvn og appetit er forstyrret. Du kan blive dårligere til at huske og få sværere ved at koncentrere dig. Dine tanker kan blive mere negative, din selvtillid dårligere, og måske får du skyldfølelse eller tanker om selvmord. 

 

Søg hjælp

Du skal vide, at det i svære tider er normalt at blive trist, modløs og have mindre energi samt mangle lyst. Det behøver ikke betyde, at du er deprimeret.

Der kan desuden være overlap mellem symptomerne på depression og på en ikke velreguleret diabetes. Endelig kan diabetes give dig stress, hvor du føler dig overvældet af træthed og bekymringer i forhold til livet med diabetes. Men da depression er skadeligt for både din trivsel og dit helbred, er det bedst at være på den sikre side. Så hvis du selv eller dine pårørende tror, at du måske har en depression, er det vigtigt, at du søger hjælp med det samme. Bestil tid hos din egen læge.

 

Har du en depression, skal du sammen med din læge tage stilling til behandlingen. Det kan være medicin, psykologhjælp eller begge dele. Din læge kan henvise dig til psykolog med tilskud, hvis du har en let til moderat depression.

Læs mere på psykologeridanmark.dk.

 

Det kan du selv gøre

Der er flere ting, som du selv kan gøre for at hjælpe dig selv. Indfør gode rutiner i forhold til diabetes, søvn, måltider og fysisk aktivitet. Tag et bad og gå en tur hver dag. Gør mindst en lille ting hver dag, som du vil være glad for at få til side. Gør noget at det, du plejer at finde glæde ved, selvom lysten lige nu ikke er til stede. På den måde kan du nemlig udnytte, at selvom lysten ikke er der, kan du stadig få det positive ved en aktivitet, der plejer at gøre dig godt.

Selvom du måske har mindre lyst til at være sammen med andre mennesker, skal du undgå at isolere dig for meget. Ræk hånden ud – samvær med andre er vigtigt for livsglæden.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.