Gå til indhold

Jeg har glemt at tage min insulin - hvad gør jeg?

Det kan ske for selv den mest rutinerede og erfarne, at du glemmer at tage din insulin.  Skulle det ske for dig, er det vigtigste, at du ved, hvad du skal gøre.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Sådan håndterer du glemt insulin

Hvis du glemmer at tage din bolus insulin – den insulin du tager til dine måltider - kan du forholdsvis hurtigt rette op på det. Du skal tage insulin til dit blodsukker er i dit målområde.

Det gælder uanset, om du bruger pen eller pumpe. Du skal måle dit blodsukker hver time, indtil det er i dit niveau. 

Vær opmærksom på symptomer på et for højt blodsukker. Tænk at jo længere tid dit blodsukker har været højt, des større risiko er der for at du begynder at danne ketonstoffer. 

Mål derfor gerne for ketonstoffer, hvis det har stået på over flere timer. Du kan se mere i filmen ”Ketonstoffer – hvad er det, og hvordan måler jeg for det?”.

Glemmer at tage din basalinsulin, kan det være lidt sværere at rette op på dit blodsukker. Kommer du i tanke om det, inden for få timer efter du skulle have taget den, kan du tage din basal insulin.

Har du glemt at tage din basal insulin om aftenen, og du kommer i tanke om det næste morgen, skal du gøre følgende. Du skal tage bolus insulin, indtil dit blodsukker er i dit måleområde.

 

Du må ikke tage din basal-insulin fra om aftenen. Det kan gøre større skade end gavn, hvis du tager din basal insulin mange timer senere, end du plejer. Du vil for eksempel risikere flere lave blodsukre. 

 

Det kan være en god ide at lege detektiv. Se om du kan finde ud af, hvorfor du glemte, at tage din insulin. Måske er der en rutine der skal arbejdes mere med. Eller også var det bare er menneskelig forglemmelse.

 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.