Gå til indhold

Hvordan tager jeg insulin med pen?

I filmen kan du se, hvordan du skal tage insulin med en pen. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Insulin i pen

Vask altid dine hænder og hold god håndhygiejne, når du har din insulinpen i hænderne. Insulinpennen er dit personlige behandlingsredskab, og bør derfor kun bruges af dig. 

 

Har du taget hul på din insulin, skal du opbevare den ved stuetemperatur. Insulin du ikke har i brug, skal du opbevare i køleskabet. Du skal undgå at tage insulin ind og ud af køleskabet, da temperaturforskellene kan svække dets virkning. Det er også en god idé at skrive dato på pennen.

Inden du tager din insulin, skal du sikre dig, at du har den rigtige pen i brug. Der er nemlig stor forskel på, hvordan de forskellige typer insulin virker.  

Hvis du skal tage en blandingsinsulin eller en basalinsulin, der skal vendes inden brug, skal du følge denne anvisning. Dette skal du gøre, for at insulinet bliver blandet og virker som det skal. 

Sådan tager du tager insulin korrekt.

• Du starter med at skrue en nål på pennen. Din nål bør være mellem 4-6mm lang. 

• Du skal skifte nål, hver gang du stikker dig. Hver gang nålen bliver brugt, bliver den tiltagende sløv, og ødelægger på sigt din hud. Det er væsentligt for at undgå forandringer i underhuden.

• Inden du skal tage din insulin, skal du lave et ’prøveskud’. Ved et prøveskud sikrer du, at nålen er fyldt op, og at den virker, som den skal. Du kan udføre dit prøveskud på et stykke køkkenrulle eller serviet. Når servietten/køkkenrullen bliver våd, er nålen fyldt, og du kan se, at nålen virker.

• Nu skal du skrue pennen op på det antal enheder, du skal have. Vælg derefter det område på kroppen, hvor du vil stikke dig med nålen. Husk at du ikke må stikke dig det samme sted hver gang. Spred dine injektioner ud, så insulinen optages bedre og virker bedre i din krop. 

Vi anbefaler at du tager din insulin i maven, låret eller øverste del af ballen. Du må ikke tage din insulin gennem dit tøj. Så har du bukser eller bluse på, så træk op i tøjet. Når du er hjemme, behøver du ikke spritte dig af, inden du tager insulin. Men er du indlagt, bør du gøre det for at forebygge infektioner. 

• Når du stikker, skal du stikke i en 90 graders vinkel uden hudfold. Du skal ikke trykke stemplet hurtigt ned, eller tage nålen hurtigt ud. Det skal gøres stille og roligt, så insulinet kan afleveres og komme ind i dit væv, hvor det skal virke.

• Tæl gerne til 10 når stemplet er i bund, inden du trækker nålen ud igen. Nålen skruer du af og kasserer i en kanyleboks og du sætter hætten på insulinpennen igen.

 

Du har nu givet dig selv en insulininjektion.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.