Gå til indhold

Hvad er et langtidsblodsukker HbA1c?

Der findes forskellige muligheder når blodsukkeret skal måles over en længere periode. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Sådan måles langtidsblodsukker

Når du har type 1-diabetes, måler du ofte dit blodsukker. De målinger er altid her-og-nu-resultater. 

Men når vi gerne vil have målinger af dit blodsukker for en længere periode, er det fordi, at vi bedre kan se resultatet af din behandling over længere tid. 

Ligger dit langtidsblodsukker eksempelvis for højt, kan det sige noget om risikoen for på sigt at udvikle følgesygdomme.

Det kan vi se ved at tage blodprøve. Vi kan give resultaterne på tre forskellige måder:

• Langtidsblodsukker

• Middelblodsukker

• Time In Range også kaldet tid i målområdet

 

Den mest brugte metode er ved et langtidsblodsukker. Vi kalder også langtidsblodsukkeret for Hæmoglobin A1C.

Et langtidsblodsukker fortæller, hvad dit gennemsnitlige blodsukker-niveau har været over de sidste 2-3 måneder. Det fortæller ikke om dine udsving i blodsukkeret. Det skal derfor altid vurderes i sammenhæng med dine egne blodsukkermålinger.

HbA1c – værdien kan derfor bruges som et ”pejlemærke”, så du sammen med din behandler kan sætte fremadrettede mål. 

Vi angiver dit langtidsblodsukker i enheden millimol per mol. Det generelle mål for alle med type 1-diabetes er en værdi på 48-53 mmol/mol. 

Middelblodsukkeret er baseret på dit Hba1C- blodprøveresultat. Tallet fortæller, hvad du i gennemsnit ville have målt dit blodsukker til, hvis du havde målt det løbende med dit eget blodsukkerapparat i den periode som Hba1C dækker. Middelblodsukkeret måler vi i enheden millimol per liter. Det er samme enhed, som når man måler blodsukker til daglig. Derfor kan middelblodsukkeret være lettere at forstå end Hba1C- værdierne.

Middelblodsukkeret svarer ikke nødvendigvis til gennemsnittet af de daglige blodsukkermålinger, du har taget derhjemme. Det skyldes, at du oftest vil måle dit blodsukker på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. For eksempel i forbindelse med måltider eller når du mistænker, at dit blodsukker er enten for lavt eller for højt. Det generelle mål for et middelblodsukker ligger mellem 7,7 -8,5.  

Hvis der er andre følgesygdomme eller senfølger til din diabetes, vil din behandler på længere sigt arbejde med et højere gennemsnitsblodsukker.

En anden måde at følge dine blodsukkerværdier på er ”tid i målområdet”. Du og din behandler kan aflæse ”tid i målområdet”, hvis du har en sensorbaseret blodsukkermåler. 

Den fortæller, hvor stor en del af tiden, at dit blodsukker ligger mellem 3,9-10 mmol/liter. ”Tid i målområdet” vurderes over en periode på f. eks to uger.

Det optimale er, at du 70 procent af døgnets 24 timer har et blodsukker på 3,9-10 mmol/l - svarende til 17 ud af 24 timer. 

Har du spørgsmål til dit blodsukker, kan du altid tage kontakt til din diabetesbehandler.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.