Gå til indhold

Når diabetes spænder ben for job og uddannelse

For mange er uddannelse og arbejde en vigtig del af deres hverdag og identitet. Det er derfor også naturligt, hvis du tænker på hvorvidt diabetes, uddannelse og job kan gå op.

Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Muligheder og begrænsninger

Når du har diabetes, er der visse job, du ikke kan have, og visse uddannelser, du ikke kan starte på. Men heldigvis er der rigtig mange ting, som du kan vælge imellem. Et godt råd er derfor, at du ikke afgrænser dine ønsker, muligheder og planer for tidligt. 

 

Uddannelse

Når du skal vælge uddannelse, så spørg dig selv, hvad du er god til, og hvad du har lyst til. Du kan i princippet søge ind på den uddannelse, du ønsker, men du skal være opmærksom på, at der er nogle typer job, som du ikke må varetage, hvis du har insulinkrævende diabetes.

Det kan for eksempel være politibetjent, værnepligtig eller job i forsvaret, brandmand og erhvervsdykker.

 

Job

I forhold til arbejde, så tænker de fleste med diabetes på deres rettigheder og forpligtelser i relation til deres arbejdsgiver. Rent juridisk er du ikke forpligtet til at fortælle din arbejdsgiver, at du har diabetes. Hverken før eller efter din ansættelse. Men hvis diabetes har betydning for, om du kan udføre dine arbejdsopgaver, har du pligt til at fortælle det til din arbejdsgiver.

Når du er i job som politibetjent, job i forsvaret eller lignende, kan du som udgangspunkt ikke være i aktiv tjeneste. I de tilfælde vil man forsøge at omplacere en medarbejder til en funktion, som vedkommende kan være i, selvom han eller hun har diabetes.

Der kan dog være jobs, hvor personen med diabetes ikke længere kan sikkerhedsgodkendes, da helbredet ikke tillader dette. Dette kan for eksempel være lokomotivfører og pilot. Det er derfor meget vigtigt, at du orienterer din arbejdsgiver, hvis du har et job med helbredsmæssige krav og du får diabetes.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.