Gå til indhold

Tandkødsbetændelse og parodontitis

Hvis dit tandkød bløder, når du børster tænder, er det tegn på tandkødsbetændelse. Betændelsen opstår typisk, fordi der gennem længere tid har siddet bakterier og madrester mellem tænderne og i tandkødslommerne.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Tandkødsbetændelse

Hvis du fjerner bakterier og madrester dagligt ved at børste tænder, vil dit tandkød blive sundt og holde op med at bløde efter to til tre uger. 

Hvis dit tandkød ikke stopper med at bløde efter tre uger, bør du få en tid hos din tandplejer. Tandplejeren kan undersøge og eventuelt rense dine tænder. 

Tandplejeren vejleder dig også i, hvordan du holder dine tænder og dit tandkød sundt.

Hvis tandkødsbetændelsen ikke bliver behandlet, og der sidder belægninger af bakterier – det vi kalder plak – i længere tid, kan du risikere, at tandkødsbetændelsen udvikler sig til parodontitis. 

 

Parodontitis

Det vi tidligere kaldte paradontose – er en alvorlig infektion i den knogle, som tænderne sidder fast i. Du kan få Parodontitis, hvis du har haft ubehandlet tandkødsbetændelse i en længere periode. 

Parodontitis opstår, når bakterierne fra tandkødsbetændelse spreder sig til tandkødslommerne. Tandkødslommerne sidder mellem tanden og tandkødet. 

Nede i lommerne nedbryder bakterierne fibrene omkring tænderne og den knogle i kæben, som tænderne sidder fast i.  

Hvis parodontitis ikke stoppes i tide, kan du få løse tænder. I værste fald kan du miste tænder, når knoglen, som tænderne sidder fast i, bliver nedbrudt af betændelse.

Det er vigtigt for dig med diabetes at holde munden og tænderne rene. Højt blodsukker nedsætter nemlig kroppens heling og modstandsdygtighed over for betændelse. 

Hvis du får behandlet og helbredt din parodontitis, bliver det også nemmere for dig at kontrollere dit blodsukker. 

For at undgå tandkødsbetændelse og parodontitis er det vigtigt, at du børster tænder grundigt mindst to gange om dagen. 

Det er også vigtigt, at du bruger mellemrumsbørster og gerne tandtråd hver dag, så du kan fjerne det plak, som tandbørsten ikke kan nå. 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre samt Danske Tandplejere.