Gå til indhold

Hvorfor er god mundhygiejne vigtig, når du har diabetes?

Når du har diabetes, er du i større risiko for at udvikle infektioner i munden. Det er derfor vigtigt, at du har en god mundhygiejne og er grundig med den daglige tandbørstning. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Større risiko for infektioner

En tredjedel af alle diabetikere oplever forandringer i munden på grund af diabetes. Kontakt derfor altid din tandplejer, hvis du oplever forandringer i munden. 

Det kan være, hvis du er tør i munden eller har begyndende betændelse i tandkødet. Betændelse viser sig ved tandkød, der bløder. 

Når du har højt blodsukker, stiger koncentrationen af sukker i spyttet. Når det sker, kan tandkødet og slimhinderne ikke hele så godt, og kroppen får sværere ved at bekæmpe betændelse. 

Når blodsukkeret stiger, kan det give betændelse i tandkødet, huller i tænderne og parodontitis. 

 

Parodontitis

Det vi tidligere kaldte parodontose – opstår, hvis man har haft ubehandlet tandkødsbetændelse i en længere periode.

Den ubehandlede tandkødsbetændelse, spreder sig til de dybereliggende væv, der sidder omkring tandens rod. 

Når betændelsen sætter sig i vævet omkring tandroden, bliver den knogle, som tænderne sidder fast i, nedbrudt. Når det sker, bliver tænderne løse, og de kan falde ud.

For at undgå huller i tænderne, tandkødsbetændelse og parodontitis er det vigtigt, at du børster dine tænder mindst to gange om dagen med en lille, blød tandbørste. 

Tandbørstningen skal være systematisk. Start det samme sted hver gang og børst både ydersider og indersider og til sidst tyggefladerne. 

Bevæg tandbørsten med små gnubbebevægelser, når du børster. Hvis du har en elektrisk tandbørste, laver den automatisk de korrekte gnubbebevægelser, så den kan være nemmere at bruge end en almindelig tandbørste. 

Det er dog stadig vigtigt, at du kommer hele vejen rundt om hver enkelt tand. 

Brug også mellemrumsbørster og tandtråd hver dag, så du kan fjerne den belægning af bakterier, som tandbørsten ikke kan nå imellem tænderne. 

Det er den belægning, vi kalder plak. Børst også din tunge regelmæssigt.

Brug en tandpasta med 1450 ppm fluorid, som langt de fleste tandpastaer også indeholder. Fluorid er med til at forebygge huller i tænderne. 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre samt Danske Tandplejere.