Gå til indhold

At leve med søvnapnø

Med diagnosen og den rette behandling er der rigtig gode muligheder for et godt liv med søvnapnø, også selvom det i de fleste tilfælde er en sygdom, du må leve med resten af livet.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Et godt liv med søvnapnø 

At få stillet en diagnose på en kronisk sygdom som søvnapnø kan vende op og ned på ens liv. 

Men den rigtige behandling for søvnapnø kan være lige netop det, der giver dig motivationen, energien og overskuddet tilbage. 

Søvnapnø er en ”usynlig” sygdom, hvor man ikke ser syg ud, men hvor man er påvirket af træthed og måske har nogle følgesygdomme eller problemer med behandlingen. 

Du kan for eksempel opleve problemer med at vænne dig til CPAP-udstyret, hvilket er helt normalt.

Hav tålmodighed med behandlingen

Der kan undervejs være behov for at lave justeringer på udstyret, så prøv at være tålmodig. 

Det er vigtigt, at du holder en god og tæt kontakt med din søvnapnøklinik. Sammen kan I finde løsninger og sikre at du får mest muligt ud af din behandling.

Søg støtte hos andre

Det kan også være gavnligt at søge information og støtte andre steder fra. 

På Dansk Søvnapnø Forenings hjemmeside: Hjem - Dansk Søvnapnø Forening (snorker.dk) finder du information og rådgivning.

På Facebook finder du også grupper for søvnapnøpatienter i Danmark. Du har her mulighed for at udveksle erfaringer med andre. 

Folk er forskellige. Det er ikke alle, der har lyst til at tale om deres følelser eller frustrationer. Men mange har glæde af at tale med andre, der har stået i en lignende situation, og høre deres erfaringer. 

Forhåbentlig vil du, ligesom mange andre, opleve, at når behandlingen kører og din søvnapnø er velbehandlet, er det som at få et helt nyt liv. Et liv hvor du igen har energien til at gøre alt det, der er værdifuldt for dig.

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.