Gå til indhold

Andre behandlingsmuligheder

Hvis du ønsker behandling for din søvnapnø, findes der forskellige muligheder.
Når du bliver henvist til behandling, vil du blive tilbudt en samtale med en læge i søvnapnøklinikken.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Behandling med CPAP

I søvnapnøklinikken vil du, sammen med en læge, gennemgå resultaterne fra din søvnundersøgelse og tale om behandling. 

På klinikken kan de tilbyde dig behandling med CPAP, som virker ved at holde luftvejene åbne under søvn ved at puste luft gennem næsen eller munden. 

Behandling med CPAP er det, som de fleste vælger. Her på Helbredsprofilen kan du se film, der fortæller mere om, hvad en CPAP-behandling indebærer. 

Hvis din søvnapnø er positionsafhængig, altså at du har flest pauser i vejrtrækningen, når du ligger på ryggen, er der mulighed for at prøve det, som kaldes en ”positionstræner”.  

Tandskinnebehandling

Hvis din søvnapnø er af let til moderat grad, kan du have gavn af en tandskinnebehandling. En søvnapnøskinne virker ved at få kæben til at glide frem og holde tungen på plads når du sover. 

En effektiv søvnapnøskinne skal laves, så den passer specielt til dig. Det er vigtigt, at søvnapnøskinnen laves af en tandlæge med erfaring i behandling af søvnapnø. 

Der gives tilskud til tandskinnebehandling, hvis du er medlem af sygeforsikring Danmark. Udover tilskud fra Danmark er der egenbetaling på tandskinnen. 

I enkelte tilfælde kan man behandle søvnapnø med en operation. Det kunne for eksempel være at fjerne forstørrede mandler. 

Du kan tale med lægen på søvnapnøklinikken om hvorvidt en positionstræner, søvnapnøskinne eller operation er en mulighed for dig. 

Vægttab kan mindske søvnapnø

Udover de nævnte behandlingsformer er der måske også noget, du selv kan gøre. 

Hvis du er overvægtig, kan du forsøge med vægttab. Hvis du har en BMI over 35 og har søvnapnø, kan fedmekirurgi være en mulighed for at opnå vægttab.

Vægttab kan ofte bedre dine symptomer og antallet af pauser i vejrtrækningen mens du sover. 

Hvis man taber sig 10 % af sin vægt, ses der ofte en bedring af antal pauser i vejrtrækningen med cirka 25 %. 

Tager du bestemte lægemidler, som for eksempel sovemedicin eller stærkt smertestillende medicin, kan det også påvirke din søvnapnø. 

Du kan tale med din læge om, hvad der bedst kan hjælpe dig.

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.