Gå til indhold

Hvorfor er mit blodtryk vigtigt?

Hvis dine nyrer er påvirket på grund af diabetes, vil din behandler være ekstra opmærksom på at hjælpe dig med at have så velreguleret blodsukker som muligt, og samtidig være opmærksom på, at dit blodtryk skal være mindre end 130/80.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Højt blodsukker og blodtryk kan påvirke blodårerne

Det er fordi, at både højt blodsukker og højt blodtryk kan påvirke blodårerne. Hvis dit blodtryk måles til at være højere end 130/80, når du er hos din behandler, så vil din behandler ofte bede dig måle dit blodtryk derhjemme i tre dage. Et alternativ kan være døgnblodtryksmåling.

Hvis dine hjemmeblodtryksmålinger også gennemsnitligt er højere end 130/80, så kan der være behov for at sænke dit blodtryk for at beskytte din nyrefunktion.

Det har du mulighed for at gøre med livsstilsændringer, hvor du arbejder med din kost og aktivitetsniveau, altså hvad du spiser og hvor meget du får bevæget dig.

Du kan også få at vide, at du bør forsøge at skære ned på salt i din mad. Det er fordi, at salt holder på væsken i din krop, så det øger blodtrykket og dermed belaster dit hjerte, når det skal pumpe blodet rundt i kroppen.  Det sætter også dine nyrer på ekstra arbejde.

Hvis du, på trods af ændringer i din kost og aktivitetsniveau, stadig har nyrepåvirkning med protein i urinen, eller hvis dit gennemsnitlige hjemmeblodtryk er mere end 130/80, så vil din behandler foreslå, at du starter på en særlig type blodtryksmedicin, der samtidigt er nyrebeskyttende.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.