Gå til indhold

Nerveskader i ben og fødder

De første tegn på skader på nerverne til ben og fødder er ofte en “følelse af at gå på vat” eller en ganske let “summen, snurren, prikken eller stikken”, som næsten altid begynder i begge fødder samtidig. 

Tegn på nerveskader

Hos nogle forværres det efter en tid, og der kan komme “brændende og strammende” smerter og du kan opleve at få kramper, også om natten. 

Det lidt underlige er, at næsten alle samtidig med at de har smerter, også har nedsat eller ingen følesans i fødderne. 

 

Årlig kontrol af dine ben og fødder

Hvis du oplever sådanne symptomer eller smerter, er det vigtigt, at du taler med din diabetes-behandler og får præcist at vide, hvad det drejer sig om. 

Det er altid vigtigt, at du får undersøgt dine fødder mindst en gang årligt, får tjekket følesansen og pulsen i fødderne – og her er der også en rigtig god mulighed for at bringe smerterne på bane. 

Det er meget vigtigt, at du er opmærksom på selv små tegn og forandringer i dine fødder. 

Du kan selv pleje dine fødder godt, smøre dem ind i crème hver dag og bruge rigtig gode sko. 

 

Stabilt blodsukker er vigtigt

Meget tyder på, at et velreguleret blodsukker, god kontrol af blodtryk og kolesterol og at man ikke ryger er gavnligt, når man vil beskytte nerverne. 

Har du smerter, der begrænser dig i din hverdag eller påvirker din livskvalitet, skal du tale med din behandler. 

Sammen kan i undersøge årsagen og din behandler kan hjælpe dig med den smertebehandling, der passer til dig og dine behov.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.