Gå til indhold

Hvorfor kan du blive svimmel, når du har neuropati?

Når man har diabetes, er man mere udsat for at blive svimmel, end hvis man ikke har diabetes. Det hænger sammen med, at nervesystemet hos nogle kan blive skadet. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Autonom neuropati

Når man har diabetes, er man mere udsat for at blive svimmel, end hvis man ikke har diabetes. Det hænger sammen med, at nervesystemet hos nogle kan blive skadet. 

Nerveskader kan ramme hele nervesystemet og også dit hjerte og kredsløbets store blodårer, det kaldes for autonom neuropati. 

Det betyder altså at din krops regulering af puls og blodtryk kan blive påvirket, når nervebanerne ikke fungerer, som de skal. 

 

Bliver du svimmel når du rejser dig op?

De store blodårer, som skal trække sig sammen automatisk, når der er behov for højere blodtryk, reagerer heller ikke så hurtigt. 

Det betyder, at du kan blive svimmel, når du rejser dig fra at ligge ned til at sidde eller stå op, fordi du har et højt blodtryk når du ligger, men det falder og bliver lavt, når du står op. 

Du kan også opleve, at neuropatien påvirker din puls. 

 

Nerverskader kan også påvirke din puls

Din puls vil normalt stige, hvis du er fysisk aktiv og falde, når du er i ro. Men det er ikke unormalt at opleve, at det pludselig er omvendt. 

Du har altså høj puls i hvile og kan have svært ved at få pulsen op under aktivitet. Det kan godt føles ubehageligt og du kan blive svimmel og hurtigere træt. 

Hvis du har nerveskader, der påvirker din puls, så kan du også opleve, at din puls ikke stiger, når blodsukkeret er lavt, som den ellers ville gøre. 

Det kan altså blive sværere for dig at mærke, når dit blodsukker falder.

 

Pas på når du oplever svimmelhed

Svimmelhed kan være en lidt lumsk tilstand, som man kan blive overrasket af. 

Der er måske slet ingen varsler og risikoen er så, at man kan falde og slå sig. Det kan gøre dig bekymret og du kan måske være bange for at falde. 

Det er vigtigt at tale med dine behandler om dine bekymringer, hvis du begynder at føle dig begrænset i din hverdag.

Oplever du svimmelhed er det vigtigt, at du taler med din behandler. Din behandler kan undersøge, hvad din svimmelhed kan skyldes og sikre at du får den bedste behandling.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.