Gå til indhold

Hvordan behandler man gastroparese?

Din behandling vil være tilpasset til dine symptomer, og vil foregå i samarbejde mellem forskellige sundhedsfaglige personer med viden om gastroparese (lammelse i mavesækken). 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Gastroparese er en følgesygdom til diabetes

 

De forskellige personer kan være:

  • Diætist
  • Diabetessygeplejerske
  • Speciallæge i mave-tarm sygdomme
  • Speciallæge i diabetes

 

Du vil begynde med at tale med en læge, hvor I sammen vil gennemgå din medicinliste for at finde de lægemidler, som kan give kvalme, opkastninger og forsinket tømning af din mavesæk. 

 

Din kost skal muligvis tilpasses

Det kan også være en fordel, hvis din kost bliver tilpasset din gastroparese. 

Det er derfor en god idé at tale med en diætist med erfaring i gastroparese. 

Din kost skal bestå af små og hyppige måltider med lavt indhold af fedt og fiber. 

Du kan godt blive lidt overrasket fordi den kost, der er særlig god til gastroparese, er anderledes end den diæt du fik anbefalet dengang du fik diabetes. 

Du kan forvente at få anbefalinger som for eksempel lyst knækbrød, kogte eller blendede grøntsager, hakket kød, fiskegratin og kartoffelmos.

Du skal også tale med din diabetessygeplejerske om, hvordan din behandling af diabetes skal ændres efter diagnosen med gastroparese. 

 

God regulering af din diabetes er vigtig

God regulering af din diabetes har stor betydning for, hvor hurtigt dit måltid forlader din mavesæk. 

Det vil forsinke tømning af din mavesæk, hvis dit blodsukker ligger for højt. 

Hvis tømning af mavesækken er kraftigt forsinket, kan diabetessygeplejersken i nogle tilfælde anbefale, at måltidsinsulin tages efter, at du har spist.

Din diabeteslæge vil i samråd med en speciallæge i mave-tarm sygdomme planlægge medicinsk behandling mod kvalme og opkastninger, og rådgive om hvordan du skal tage din medicin. Det kan være som flydende, tablet eller som stikpille.

Det kan også være en god idé at tale med en psykolog eller socialrådgiver.

 

Pacemaker i maven

Hvis behandlingen ikke hjælper og hvis du er plaget af opkastninger, kan du i meget særlige tilfælde få indopereret en pacemaker i din mave. Den kan hjælpe din mavesæk til at trække sig sammen på en bedre måde. 

Alle behandlere vil samarbejde tæt for at hjælpe dig til de bedste muligheder for behandling og et godt liv med gastroparese. 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.