Gå til indhold

Hvad er slidgigt i knæet?

Slidgigt er når overfladen på brusken i dit knæ er slidt, eller gået i stykker. Man ved ikke helt, hvorfor det sker.
Inden du beslutter dig for operation mod slidgigt, er der nogle ting, du selv kan gøre. Prøv for eksempel vægttab og fysisk træning.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Brusken kan slides væk pga. overbelastning

I det normale knæled foregår bevægelsen mellem lårbensknoglen og skinnebensknoglen ved, at knoglerne ruller og glider mod hinanden. Det lader sig gøre, fordi knoglerne har en glat overflade af brusk. Hvis denne overflade går i stykker eller slides ned, kan knoglerne ikke glide mod hinanden. Årsagen er typisk overbelastning - for eksempel tungt arbejde eller overvægt. Andre faktorer som arvelighed kan også spille en rolle.

60.000 henvender sig hvert år til lægen pga. slidgigt

I forhold til hvor udbredt slidgigt er, ved vi forbløffende lidt om årsagerne til, hvorfor det opstår. Man regner med at ca. 60.000 mennesker hvert år henvender sig til deres egen læge med symptomer på slidgigt i knæet. Der opereres ca. 9.000 personer hvert år med indsættelse af kunstigt knæled. Ud over kirurgisk behandling er der stigende opmærksomhed og fokus på, hvordan man kan undgå eller udskyde en evt. operation med indsættelse af kunstigt knæled.

Prøv først med de indsatser, du selv kan gøre

Slidgigt kan behandles på en sikker og effektiv måde ved at operere et kunstigt knæled ind i knæet. Det er dog en omfattende operation, som heller ikke er uden risici. Man ser også af og til, at operationen ikke har den ønskede effekt. Derfor vil det være en god idé først at prøve andre og mindre omfattende former for behandling, før du beslutter dig for operation. Hvis man er overvægtig vil det for eksempel ofte hjælpe på smerterne i knæet at tabe sig, ligesom fysisk træning ofte kan have en god virkning.