Lys og mørke gør en forskel for søvnen
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Sammenhængen mellem søvn og hormonet Melatonin
Produktionen af melatonin øges i dagslys og udskilles, når det er mørkt. Melatonin er med til at styre din døgnrytme. Ved en normal døgnrytme hjælper frigørelsen af Melatonin til natten med at du falder i søvn, og at du bliver ved med at sove et stykke tid.
Sørg for lys om dagen og mørke aften og nat
Kom derfor ud og få noget lys i dagtimerne – gerne ved 11-tiden, hvor lyset er kraftigst. Så producerer du noget Melatonin, som du skal bruge for at få en god nats søvn. Og samtidig skal du sikre dig, at det er mørkt, når du skal sove, så Melatoninen bliver udskilt.
En anden fordel ved at komme ud i dagslys er, at du får frisk luft og bevægelse. Det er med til at give dig en naturlig træthed.
Lyset i Norden kan være en udfordring
Her i Norden kan det være svært at få lys nok i dagtimerne i vinterperioden, og mørke nok i aften- og nattetimerne i sommerperioden.
I vinterperioden kan en lyslampe være en løsning til at få lys nok. I sommerperioden kan mørklægningsgardiner eller en sovemaske være en hjælp til at få mørke nok.
Undgå stærkt lys om aftenen
Når vi taler om mørke ved sengetid, handler det også om, at du skal undgå at kigge på en skærm, som for eksempel fjernsyn, computerskærm, mobiltelefon og tablet tæt på sengetid.
Lyset fra skærmen og din opmærksomhed på det, der sker på skærmen, gør det sværere at falde til ro og blive klar til at sove.
Sluk derfor det elektroniske udstyr en ½-1 time før sengetid, og gå i gang med dit soveritual.
Indfør et soveritual
Et soveritual er noget du gør, før du går i seng. Det gør, at du falder til ro og vænner både krop og sind til, at der snart skal soves.
Det kan også virke beroligende at sænke lyset i de rum, hvor du opholder dig om aftenen i timerne før sengetid. Det er også med til, at du falder til ro.
Kilde
Fagmedarbejder Trine Falster-Knudsen, Sundhedskonsulent
Opdateret mandag den 12. jun. 2023