Gå til indhold

Vær SMART når du skal opnå nye mål

For at nå dit mål skal du ændre vaner og livsstil. Det er svært! Men lægger du en plan med SMARTe mål, er du allerede godt på vej.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hvad er et SMART mål?

At dit mål skal være SMART indebærer, at det skal være specifikt, målbart, attraktivt, realistisk og tidsbegrænset.

Og hvordan er du så SMART i praksis? Du gennemgår simpelthen alle kravene til at være SMART, før du går i gang med at nå dit mål.

Hvis dit mål for eksempel er at komme i gang med at motionere dagligt, er motionsformen måske ikke så vigtigt. Det handler blot om, at du får dig rørt. Og så skal det passes ind i din hverdag.

Specifikt

Først og fremmest skal det være specifikt. Det betyder, at du kort og præcist skal beskrive, hvad du ønsker at opnå.

Målbart

Dernæst skal dit mål være målbart. Det vil sige, at du skal sætte ord eller tal på dit mål. Dermed står målet helt klart for dig, og du ved, når du har opnået det.

Attraktivt

Dit mål skal også være attraktivt for dig at nå. Det vil sige, at det skal være et mål, du virkelig ønsker at nå - noget du brænder for! 

Realistisk

Desuden skal dit mål være realistisk, Det vil sige, at det skal være muligt for dig at nå inden for den tidsramme, som du har sat dig.

Dit mål må hverken være for stort eller for lille. Er du for ambitiøs kan du knække halsen på vejen og opgive dit mål. Er det for lille, mister du dit engagementet i at nå det. Du har nok selv en meget god fornemmelse for, hvornår dit mål er realistisk.

Tidsbestemt

Endvidere skal du lægge en tidsplan for dit mål. Fastsæt en dato for, hvornår dit mål skal være nået. 

Få hjælp fra din omgivelser

Find en anden i din omgangskreds med samme mål som du. Det er meget nemmere at fastholde din motivation, når man er sammen om at nå et mål.

Ha' det sjovt undervejs

Husk at det bedste middel til at nå et mål, er at se resultater - og ha’ det sjovt undervejs.

Giv ikke op

Det er de færreste, for hvem det lykkes at nå et mål i første forsøg. Vi er vanedyr og har svært ved at ændre vaner og livsstil. Men giv ikke op og prøv igen!

Måske skal du ændre dit mål, så det er mindre ambitiøst og lettere at nå?