Gå til indhold

Alkoholisme er en sygdom

Lars Petersen har haft et overforbrug af alkohol det meste af sit liv. Han beskriver sig selv som alkoholiker. For ham er det en sygdom, der ikke kan helbredes.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Sygdommen alkoholisme

Lars fortæller, at det første man hører, når man kommer i behandling på Minnesotakur, i AA og andre steder er, at alkoholisme er en sygdom. Og når man har den sygdom, vil man altid lide af den: ”Helbredt, det tror jeg aldrig, jeg bliver. Jeg kommer aldrig ud af det (…). Måske når jeg bliver pensionist, ikke skal arbejde mere og har frie tøjler, så drikker jeg mig ihjel i løbet af to år.”

Første skridt mod et ædrueligt liv

Det var først efter en skilsmisse, at han for alvor begyndte at arbejde på at holde op med at drikke. Han kom til et punkt, hvor han sagde til sig selv: ”Når jeg er ædru, så er det ikke for min søns, min kones skyld eller for min families skyld, så er det for min skyld!

Et ædru liv er mere værdifuldt

Han tog sit liv op til revision og nåede frem til, at de ting han kan gøre som ædru, er mere givende end de ting, han gør, når han drikker. ”Det er lige som en vægtstang, hvor man har en god og en dårlig. Jo mere man fylder i den gode – jo mindre er der i den dårlige. Jo nemmere er det for mig at håndtere.”

Personlig udvikling betyder meget

Gennem det sidste halve år har han arbejdet meget med sig selv. Og det har faktisk gjort mere for ham og hans liv, end for hele hans tidligere liv. Men han tror dog også, at han bruger noget af alt det som han har lært gennem årene og taget ved lære at de mennesker han har mødt og de mekanismer, som han er stødt på. Nu kan han se, hvad der virker. ”Jeg er blevet bedre til at føle med mig selv, hvad der virker, og hvad der er godt for mig – og hvad der er skidt for mig.”