Gå til indhold

Når du henvender dig i et alkoholambulatorium

Når du henvender dig i et alkoholambulatorium vurderes det, hvad du har behov for. Og du får tildelt en alkoholbehandler, som du drøfter din fremtidige behandling med
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Først vurderes, hvad du har behov for

Når du henvender dig i et alkoholambulatorie med dit ønske om at stoppe dit misbrug, er du måske påvirket af alkohol. Desuden er det sådan, at når du stopper med at drikke, kan du udvikle abstinenser, og de skal behandles, før man kan komme videre med den mere langsigtede behandling. Derfor bliver der som det første taget stilling til, om du har brug for afrusning og abstinensbehandling. Hvis du har behov for det, aftales det, om det kan foregå i ambulant regi, eller om du skal indlægges.

Du får tildelt en alkoholbehandler

Hvis du ikke har behov for afrusning eller abstinensbehandling, tildeles du en alkoholbehandler, som laver en udredning af din situation. Det indebærer, at I drøfter dit misbrug og hvilke konsekvenser det har for dit liv. Herefter planlægger I sammen, hvilken behandling der vil være bedst for dig.

Du og alkoholbehandleren drøfter din behandling

I vil for eksempel drøfte om behandlingen skal være en kombination af medicinsk behandling og samtaleterapi - og om samtaleterapien skal foregå individuelt eller i grupper. Der kan også være tale om parsamtaler eller familiesamtaler, hvor du og din partner - eller din familie sammen går til samtaler.

Du bør inddrage dine nærmeste i behandlingen

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du inddrager dine nærmeste pårørende i behandlingen. Et alkoholmisbrug inddrager automatisk resten af familien, fordi de er daglige vidner til dit misbrug -og måske er de med til at dække over det i forhold til omgivelserne. Derfor er det bedst, at det er familien som helhed, der behandles.

Samtaleterapiens formål

Formålet med samtaleterapien er ikke blot at forstå eksisterende handlemønstre. Den handler også om at lære dig at være opmærksom på højrisikosituationer, være forberedt på dem, og udvikle en strategi til, hvordan du kan handle i de situationer, så du undgår ”at falde i” og begynder at drikke igen.

Fokus på fastholdelsesfasen i slutningen

I slutningen af behandlingsforløbet beskæftiger man sig med ”fastholdelsesfasen”. Det er den periode, der følger efter et misbrug, og hvor du fastholder din afholdenhed. Den kan vare flere år – ja måske resten af dit liv.

Behandlingsforløbets varighed

Et typisk behandlingsforløb kan vare 6-12 måneder. Mange fortsætter dog deres tilknytning til behandlingsstedet via deltagelse i aktiviteter og fællesarrangementer, som der for eksempel er mulighed for i Novavi ambulatorier, via Lænken Foreningen.

Filmene om alkohol er udviklet i samarbejde med Køge kommune, der tilbyder alkoholbehandling v. Novavi ambulatorie.