Gå til indhold

Viden og træning er vigtig i kampen mod rygsmerter.

Det anbefales i dag, at rygsmerter behandles med viden om smerterne, fysisk aktivitet og træning for ryggen.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Viden og træning er vigtig i kampen mod rygsmerter.

Det er generelt vigtigt at få daglig motion og være fysisk aktiv af hensyn til ryggen og kroppens generelle helbred.

Fysisk aktivitet er alle former for bevægelse, der kan få pulsen til at slå hurtigere.

At være fysisk aktiv kræver derfor ikke altid en tur i træningscenteret, men kan være en del af hverdagen og ens vanlige gøremål som en cykeltur, at løbe efter bussen, trappegang og en gåtur.

I kampen mod rygsmerter kan du ligeledes have gavn af at træne ryggen 2-3 gange om ugen, da træning bidrager til varieret brug af ryggen. Træning kan være mange ting og forskningen peger endnu ikke på, at enkelte træningsøvelser er bedre end andre til at fjerne rygsmerter. Det vigtigste er, at du vælger en træningsform som er meningsgivende for dig og at du generelt holder dig fysisk aktiv.

Smerter fra ryggen kan skyldes flere ting og meget sjældent skyldes dine rygsmerter noget, hvor træning vil kunne gøre skade.

Er dine rygsmerter stærke?

Det er altså sjældent udtryk for noget alvorligt, men oplever du en opblussen af smerter, som gør dig utryg, oplever du nedsat muskelkraft i benene eller får du problemer med vandladning eller afføring, bør du søge hjælp hos en sundhedsprofessionel, som vil kunne undersøge og vejlede dig korrekt.

Det kan også være relevant at opsøge en sundhedsprofessionel, hvis du er usikker på, hvordan du skal komme i gang med at træne ryggen og har brug for information og vejledning i hvilken form for træning og muligvis behandling, din ryg har brug for. I visse tilfælde kan det muligvis gavne dig at opsøge et længerevarende træningstilbud, hvor en fysioterapeut, kiropraktor eller anden træningsinstruktør kan hjælpe dig med at finde bevægelser og øvelser, der fungerer godt for dig.

Træning er godt

At træne sammen med en sundhedsprofessionel, kan muligvis give dig en større tryghed i at bruge ryggen under de bevægelser, som tidligere har givet smerter i ryggen. Ved at få viden om dine smerter og en sikkerhed for, at du må bruge ryggen, vil du forhåbentlig opleve, at du kan bruge din ryg mere i dagligdagen og derfor vil du kunne bruge ryggen mere naturligt. Dette kan være medvirkende til at risikoen for tilbagefald af rygsmerter bliver mindre.

Viden om ryggens smertemekanismer er også en af Sundhedsstyrelsens anbefalinger til patienter med rygsmerter.

Viden om rygsmerter kan nemlig få stor betydning for, hvor meget du bevæger dig og kan desuden være med til at fjerne nogle af de bekymringer, der hos mange følger med rygsmerter.