Gå til indhold

Din livsstil betydning

I denne video kan du få mere at vide om, hvordan din livsstil kan påvirke dine rygsmerter.

Livsstil og rygsmerter hænger ofte sammen og en sund og aktiv livsstil kan have stor betydning for kampen mod rygsmerter.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Din livsstils betydning for dine rygsmerter

Vi ved, at både psykiske, fysiske og sociale faktorer kan spille en rolle – for eksempel kan angst for bevægelse eller frygt for at dine rygsmerter ikke forsvinder igen betyde, at du bevæger dig mindre eller at dine bevægelsesmønstre bliver mere stive.

Din alder, køn, kost, humør, følelser, kultur og erfaringer med smerte spiller alt sammen ind på dine rygsmerter, men det forskningen har vist os i dag er, at det langt hen ad vejen er bedst at holde sig fysisk aktiv og bruge ryggen.

Det er også vigtigt, at du forsøger at lære mere om dine rygsmerter. Smerter i ryggen skyldes meget sjældent noget alvorligt.

Mange tror at ryggen er skrøbelig og at man skal passe på den, men ryggen er stærk og tilpasningsdygtig.

Ved at have dette i baghovedet er det muligvis lettere at forblive positiv, - et positivt sind har også indflydelse på dine smerter.

Bekymringer, angst og nedtrykthed kan forstærke din oplevelse af smerte fra ryggen. Forudsætningen for en sund ryg med færrest mulige smerter er derfor afhængig af ens almene tilstand.

At man sover godt, er i god form og er positivt tænkende har altså betydning for dine rygsmerter.

Smerter i ryggen, som har stået på gennem længere tid, vil gøre ryggens alarmsystem mere følsom.

Hjernen bombarderes hele tiden med signaler fra receptorer i ryggen og kun hvis der er fare på færde, oplever vi smerte.

Desværre fungerer alarmsystemet ikke altid perfekt og når rygsmerterne har stået på gennem længere tid, kan blot små bevægelser, som er ganske ufarlige, nu aktivere alarmsystemet.

Det kan betyde, at lysten til at bevæge sig bliver mindre og for nogle, vil selv en lille gåtur måske virke uoverkommelig.

Det kan påvirke humøret og ikke mindst lysten til at se andre mennesker og samlet set være med til, at man havner i en ond smertespiral med mangel på positive oplevelser og bevægelse.

Hvis du ved, at dine rygsmerter er godartede og dermed ikke er forbundet med alvorlig sygdom, da er det altså i orden at deltage til arrangementer eller andet, som kan forværre de kendte rygsmerter – fx tage til en fødselsdag eller spille en badmintonkamp. Det forværrer og ødelægger ikke ryggen.

I perioder med opblussen af rygsmerter kan det være, at du får behov for at tilpasse hverdagens aktiviteter i en kortere periode, men vigtigst er, at dine rygsmerter ikke forårsager unødvendige bekymringer og hindrer dig at gøre ting du gerne vil.

 

Ved at leve et aktivt liv med varieret bevægelse og hvor du vælger at gøre ting, du kan lide, har du mulighed for at genoprette ryggens naturlige måde at bevæge sig på.

Dine led, muskler og sener forstærkes og langt de fleste oplever hurtigt en smertelindring og ikke mindst glæde ved at bevæge ryggen.

Over tid og i takt med at bekymringerne i forbindelse med bevægelse bliver mindre, bliver smertealarmen også mindre følsom og aktiveres ikke, hver gang ryggen er i brug.