SkipToMain.AriaLabel

Nedsat tid, §56 og fleksjob

Når du har en kronisk sygdom, er det almindeligt at have et behov for at arbejde mindre eller at ophøre med at arbejde. Dine muligheder i den situation kan være at gå ned i tid, få en §56 aftale eller få bevilliget flexjob. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Dine muligheder for støtte i dit arbejdsliv

Når du har en kronisk sygdom, er det almindeligt, at have et behov for at arbejde mindre eller at ophøre med at arbejde. Der er flere ting du kan gøre.

Gå ned i tid

Det er noget, du skal tale med din arbejdsgiver om. Her skal du selv betale for lønnedgangen.

Få en §56 aftale 

En anden mulighed er at få lavet en aftale, når du har et stort sygefravær, fordi du har en kronisk sygdom. Aftalen laves med sygedagpengeafdelingen i din kommune og din arbejdsgiver. Det hedder en §56 aftale og betyder, at din arbejdsgiver får dagpenge fra kommunen fra din første sygedag, og det vil sige, at du er bedre sikret mod, at blive fyret på grund af sygdom.

Få bevilliget et flexjob

En tredje mulighed er at få bevilliget et fleksjob. Det er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af sygdom. Man kan være ansat i fleksjob på private eller offentlige arbejdspladser. Din arbejdsevne skal være væsentligt nedsat, men du må ikke være berettiget til førtidspension.

Med et fleksjob skal du arbejde færre timer. Du skal have kontakt med din socialrådgiver i din kommune, da det er kommunen, der bevilliger fleksjob. På fleksjob har du en lønindtægt fra din arbejdsgiver, og for de timer du ikke arbejder, får du en ledighedsydelse fra kommunen.

Det kan være en god ide at inddrage din fagforening i at lave en fleksjob aftale. Når du skal tale med nogen om din situation, med sygehuset eller kommunen, vil det være en god ide at have en bisidder/familie/ven med til samtale.

Du skal vide, at du har ret til se dine sagsakter i kommunen.