Mit dårlige knæ er blevet en del af mit liv

Birgit Kjep, har genoptrænet et knæ

Birgit Kjep har artrose i sit ene knæ. Hun er gift med Hans Volmer Nielsen. Hun har genoptrænet knæet via GLA:D-forløbet, så det nu fungerer optimalt. Det dårlig knæ er blevet en del af livet. Det sætter begrænsninger for nogle aktiviteter. Men hun forsøger at fokusere på, hvad hun kan, frem for det hun ikke kan.

Se også: Træningen er behandlingen - en beskrivelse af GLA:D forløbet.

Dårligt knæ i mange år

Hans fortæller, at Birgit jo har haft et dårligt knæ i mange år. Og det har været tiltagende gennem de sidste år, hvor der er kommet flere smerter end før, og det har været medvirkende til at sætte nogle begrænsninger for, hvad Birgit har kunnet – og hvad de har kunnet sammen.

Knæet sætter begrænsninger

Birgit Kjep synes, at den tiltagende svækkelse eller gener fra hendes dårlige knæ nogle gange kan være irriterende, fordi hun ikke bare kan gøre det, hun gerne vil. Hun skal tænke over, hvad hun foretager sig, og det er vigtigt ikke at overbelaste det, for ellers svier det til hende dagen efter. Men på den anden side synes hun også, at hun har vænnet sig til, at det er sådan.

Knæet bliver en del af livet

Hans ser også hendes gener fra det dårlige knæ som en del af kroppens forfald, som kommer med alderen. Han kan se på hende, når hun kommer hjem efter en lang arbejdsdag. Så har hun ondt. Benet er stift, og hun trækker rundt på det. Hvis der skal graves op i haven, er Birgit begyndt at bede om hjælp. Det har hun aldrig gjort før.

Fokuserer på hvad hun kan

Birgit synes ikke, at hendes dårlige knæ har haft den store indflydelse på deres familieliv eller aktiviteter. De tilpasser aktiviteterne, så de kan være sammen. I det hele taget så forsøger hun at få det bedste ud af det, hun kan. Hun forsøger at se de positive ting i det hun kan, frem for at fokusere på det, som hun ikke kan.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.